Asociatia MaiMultVerde anunta incheierea programului “No Impact Project”, o mobilitate de tineret finantata de Comisia Europeana prin Programul ERASMUS+.
Timp de opt zile, la Cluj-Napoca, 37 de tineri cu varste cuprinse intre 18 și 30 de ani au invatat principiile de baza ale protectiei mediului și cum sa dezvolte și sa mentina un stil de viata prietenos cu mediul. Ceilalti parteneri ai proiectului au fost organizatiile non-guvernamentale: Scambieuropei (Italia), Creatorii (Republica Moldova) şi Professional Forum for Education (Bulgaria).
”No Impact Project” a pornit de la ideea mișcarii internationale ”No Impact”, care militeaza pentru un stil de viata sustenabil. Obiectivele initiale ale proiectului au fost:
- creșterea conștientizarii, in randul beneficiarilor din cele patru state, a impactului pe care stilul lor de viata il are asupra mediului;
- acumularea de cunoștinte care ii vor ajuta pe participanti sa inteleaga consecintele pe care comportamentul lor il are asupra ecosistemului;
- dezvoltarea unor abilitati practice care vor contribui la sustinerea unui stil de viata prietenos cu mediul;
- influentarea atitudinilor și comportamentelor beneficiarilor prin promovarea unui stil de viata sustenabil in cadrul activitatilor derulate in timpul mobilitatii, astfel ca aceștia sa devina “agenti ai schimbarii” in comunitatile de care apartin și in societate, la nivel local, national și european;
- familiarizarea beneficiarilor cu Strategia Europa 2020 și efectele scontate.
Prin folosirea metodelor de educatie non-formala, proiectul a reușit sa imbine experienta profesionala și studiile diverse ale beneficiarilor. Reprezentantii Asociatiei MaiMultVerde au facilitat ateliere despre consumerism și protejarea resurselor, cu referire nu doar la Romania, ci la intreaga lume.
Pe toata durata proiectului, in Cluj-Napoca, participantii s-au deplasat cu bicicleta. Printre aceste deplasari, s-a aflat și vizita la Universitatea de Știinte Agricole și Medicina Veterinara, unde au participat la o serie de prezentari și ateliere practice despre agricultura ecologica. In ultimele doua zile ale proiectului, participantii au realizat un flashmob in centrul orașului, pe tema gestionarii deșeurilor și o ”expozitie reciclata” cu obiecte create de catre beneficiari din imbracaminte veche. (A.D.).